5 Perkara Yang Membunuh Seorang Affiliate.

Affiliate adalah antara lubuk untuk menjana pendapatan di internet. Melalui affliate, tiada modal permulaan di perlukan. Jika perlu, ia hanyalah sedikit sahaja. Oleh kerana kosnye adalah percuma, hampir semua newbie di dalam dunia perniagaan internet menceburi dunia affiliate sebagai langkah pertama mereka.

 

Namun, kebanyakan dari mereka tewas sebelum berjuang. Selepas berusaha beberapa bulan, tiada langsung jualan yang berjaya di hasilkan oleh mereka. Mereka tidak berjaya bukan kerana mereka tidak berusaha tetapi mereka tidak berjaya di sebabkan kurangnya ilmu.

 

Affiliate-affiliate newbie tidak tahu yang perlu dan tidak perlu di lakukan dalam menjana pendapatan dengan affiliate. Jadi sangat mudah untuk affliate-affliate yang sudah lama menceburi affiliate mengambil kesempatan dari kelemahan newbie-newbie ini. Untuk membantu seorang affliate menjana pendapatan di internet, saya senaraikan Lima perkara yang membunuh prestasi seorang affliate

 

1.Tidak melakukan aktiviti pra jualan

 

Kesilapan utama seorang affiliate adalah tidak melakukan aktiviti pra jualan semasa ingin mempromosi produk affliate. Mereka selalunya mempromosi link utama affiliate tanpa perlu direct ke page pra jualan dahulu. Pra jualan adalah penting untuk anda memperkenalkan produk yang anda ingin jual.

 

Pra jualan boleh jadi landing page, artikel, ebook percuma, video dan lain-lain. Kaedah pra jualan adalah seperti seorang agen insurans yang ingin menerangkan polisi insurans kepada prospek. Sama juga seperti anda juga perlu menerangkan produk yang bakal dijual kepada prospek anda.

 

2.Tidak tahu membina asas website/blog

 

Salah satu kelemahan yang ada pada newbie affiliate adalah mereka tidak tahu bagaimana hendak membina website/blog. Website/blog adalah komponen yang penting dalam pemasaran di internet. Jika anda tidak tahu, anda perlu belajar. Cukup sahaja tahu membina landing page sendiri.

 

Ini sangat penting kerana website/blog bukan sahaja dapat membantu anda untuk menerangkan kepada prospek produk yang akan anda promosi tapi lebih dari itu. Anda boleh dapatkan maklumat seperti nama dan email untuk anda promosi.

 

Selain itu, anda juga boleh buat iklan retargeting. Dimana anda boleh mengiklankan pada mereka yang telah masuk ke dalam website/blog anda.

 

3.Tidak belajar cara tarik trafik

 

Satu kelemahan yang ketara adalah tiada kreativiti di dalam aktiviti promosi. Kebanyakan affilate mempromosikan produk di tempat yang sama seperti affliate yang lain. Untuk menjadi seorang affliate yang berjaya, anda perlu belajar cara yang kreatif untuk menarik trafik.

 

Terdapat berbagai platform untuk menarik trafik seperti:

 • Pemasaran forum
 • Pemasaran artikel
 • Youtube
 • Fbads
 • SEO
 • Adword
 • Pemasaran email
 • Whatapps / Telegram / Wechat
 • Dan bermacam-macam lagi..

 

Pilih satu atau dua platform yang anda betul-betul bahir dahulu baru gunakan cara yang lain. Mana yang tidak mahir boleh gunakan kemudian. Jika tiadak tahu, anda perlu belajar.

 

4.Terlalu cepat mengalah

 

Ingin menjadi seorang affiliater yang berjaya bukanya mudah. Anda mungkin mengalami kekangan dari sudut masa, wang dan juga tenaga.

 

Seperti saya dahulu, saya dah banyak korbankan masa untuk belajar mengenai affiliate, habiskan duit untuk buat promosi berbayar. Saya buat sehingga berbulan lamanya. Tapi masih tiada hasil juga.

 

Apa yang membuatkan saya terus buat affiliate walaupun saya dah berhabis duit ratusan ringgit buat promosi adalah saya percaya satu hari nanti saya akan berjaya menjana pendapatan dari affiliate

 

Jika mahu jadi seorang yang berjaya, anda tidak boleh mengalah dengan terlalu cepat, anda perlu berani untuk mencuba dan terus mencuba. Apa yang membezakan orang yang berjaya dan tidak berjaya adalah orang berjaya merancang untuk mencuba manakala orang yang tidak berjaya merancang untuk berangan.

 

5.Terlalu lambat bertindak

 

Untuk menjadi seorang affliate yang berjaya, anda harus elakkan dari bertindak terlalu lambat. Apa yang anda rancang, patut di selesaikan dengan lebih awal tanpa menangguh-nangguhnya. Jika ada produk hangat yang keluar di pasaran atau ada trend baru yang menjadi ikutan atau  apa sahaja yang terbaru di pasaran, anda perlu pantas bertindak.

 

Contohnya jika pada tahun itu produk berkaitan kewangan memperoleh keuntungan yang menggalakkan, anda perlu pantas membina list bagi niche tersebut supaya apabila ada produk yang lebih hangat keluar pada tahun hadapan, anda sudah bersedia dengan senjata-senjata yang ada.

 

PROGRAM AFFILIATE: INGIN PELAJARI DENGAN LEBIH LANJUT MENGENAI STRATEGI AFFILIATE

 

Guru saya ada membuat satu “ Program Affiliate “ didalam program ini anda akan mempelajari strategi dan teknik yang digunakan oleh guru saya, dimana  dia telah menjana pendapatan dari affiliate 4 – 5 angka secara konsisten.

Apa module yang akan anda pelajari adalah:

 • Flow affiliate – Anda akan ketahui bagaimana flow membuat affiliate yang betul supaya anda tidak rugi
 • Bina blog – Pelajari step by step cara membina blog dengan menggunakan platform percuma dan berbayar
 • Bina artikel – Bagaimana anda boleh membina artikel yang menarik perhatian perhatian pembaca
 • Pemasaran email – Ketahui cara pemasaran email dengan menggunakan system autoresponder yang betul
 • Bonus – Group support yang sangat aktif. Jika anda ada sebarang masalah boleh bertanya di dalam group

 

Ini adalah salah seorang student yang mengunakan strategi yang diajar dalam program ini.

 

Testimoni program affiliate

 

Jika anda berminat menyertai “Program Affiliate” harganya sebenar adalah RM190, tapi jika anda sertai hari ini, anda akan menjadi orang yang terawal menyertai program ini dan akan mendapat DISKAUN RM100. Jadi anda

hanya perlu membayar RM90 sahaja. Program Affiliate ini adalah berbentuk video. Anda boleh tonton video yang diberi banyak kali jika tidak faham.

Beli Sekarang

 

Ps: Saya tidak jamin yang esok harga akan menjadi harga asal iaitu RM190. Buat pilihan yang bijak

 

 

Leave a Reply